reformatusEvangélikus
templom
helyZselyk
Beszterce-Naszód megye
Románia
epultÉpült:
1866

fotozast tamogattaA fotózást támogatta:
Communitas Alapítvány

A jelenlegi templom alapkövét 1866-ban rakták le. Szecessziós stílusban épült. A nemes arányok, feltűnő térkiképzés, nagy síkok, sima falak, s takarékosan alkalmazott díszítés e stílus jellemzői. A főbejárattal szemben foglal helyet az oltár, melyet fára festett Krisztus kép ékesít. Az olajfestményt Kővári szignálta.
A főhajó baloldali részén 23, a jobboldalin 20 ülőpad van. Előbbiek a nők, utóbbiak a férfiak részére. A gyermekek és az ifjúság helye a karzaton van. A karzat kazettás, közepén van az orgona, melynek készítője Einschenk Károly, brassói orgonaépítő volt.
Az orgona 1900. december 24-én szólalt meg először. Az oltártól balra van a szószék, mely 1876-ban készült. A belvilágot négy csillár ékesíti. Ezekből egy Gáspár Mihályné, kettő Kerekes Mihályné, egy pedig az Amerikába távozott asszonyok ajándéka.
A szószék melletti falon két kisebb méretű márványtáblán az I. és II. világháború hősi halottainak névsora olvasható. A templom kisebbik harangja 1675-ben készült, a nagyobbik 1922-ben.   Forrás: zselyk.ro