reformatusReformátus
templom

helyMagyarigen
Fehér
Románia
epultÉpült:
1781-1783

fotozast tamogattaA fotózást támogatta:
Communitas Alapítvány

A templom-erőd szászos kapuján belépve a torony előtt a kántorlak, tanítói lak és iskola volt látható. Bod Péter kora az építkezés periódusa is volt.
Középkori temploma helyén 1781-1783 között építik fel a művészettörténetileg rendkívül értékes, kívül klasszicizmusba áthajló protestáns barokk templomot. A középkori templomból, illetve annak XV. századi erődítéséből a gótikus kapubástya és a védőfalak egy része maradt meg. Az eredeti templom valószínűleg gótikusan átépített román stílusú bazilika volt, amely a boroskrakkói templomhoz hasonlíthatott.
A magyarigeni templom megkapó szépségéről dr. Entz Géza 1971. augusztus 31-én így vallott: „Erdély talán legszebb barokk református templomát 26 év után ismét nagy élvezettel néztem meg. ”
A templom stílusában-kivitelezésében a protestáns barokk legszebb megvalósításai közé tartozik. A templom tengelye kelet-nyugat irányú. Két oldalhajóval és főhajóval ellátott késő barokk templom, oldalhajói fölött, tágas erkély egészíti ki az amúgy is tágas belső templomteret. Forrás: Relatoria