ferencesFerences
templom és kolostor
helyKolozsvár
Kolozs
Románia
epultÉpült:
XV. század
fotozast tamogattaA fotózást támogatta:
Teleki László Alapítvány

A kolozsvári ferences kolostor a város egyik legrégebbi épületegyüttese. Az óváros északkeleti részén található, először a domonkos rend kolostora volt, majd a jezsuita rend működött benne és csak a 18. században került a ferences rend tulajdonába.
A 15. században gótikus stílusban épült, a 18. században megújították, majd a 20. század elején a magyar műemlékvédelem egyik korai nagyszabású vállalkozása keretében restaurálták. A 20. század második felében az államosított épületben iskola működött, állapota súlyosan leromlott. A ferences rend hosszas eljárást követően kapta vissza az ingatlant.
A 2012-es esztendőben a kolostor állapotmegőrzéséhez szükséges sürgősségi beavatkozásokra került sor. Közben elkezdődtek az épületfelmérések és vizsgálatok. Ezek fényében sor került néhány helyen a statikai megerősítések elvégzésére. 2014-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a kolostor kerengője egy részének a rehabilitációjára került sor: elsősorban a régi, cementes vakolat eltávolítása, ill. egy átjáró kialakítása, felújítása valósult meg. 2015-ben több helyen is a régi, felázott vakolat eltávolítására került sor, ami nagymértékben segíti az átázott falazat kiszáradását. Forrás: Rómer Flóris Terv